Amennyiben külföldön élsz, dolgozol, vagy csak sokat jössz-mész a Világban, de, akár már csak a nyaralásra is érdemes megfontolni néhány bankkártya, és a hozzájuk kapcsolódó bankszámlák beszerzését, aktiválását, hogy egyfelől megkönnyítsd az Életed, másfelől pedig pénzt spórolj meg Magadnak (nem is keveset!), amit aztán inkább magadra, és szeretteidre fordíthatsz. Számtalan lehetőség van, én azokat fogom bemutatni ebben a cikkben, melyeket én magam is használok, és az okokat, hogy miért. Döntően most a privát bankkártyákra, és számlákra fókuszálok, de jó, ha tudod, hogy mind a Wise (korábban: Transferwise), mind pedig a Revolut kínál a magánszámlád mellé akár üzleti számlát, üzleti bankkártyával is. No, akkor lássuk is szépen sorban:

Wise (korábban: Transferwise)

A Wise számlák egyik legnagyobb előnye, hogy többféle devizában is vezethetsz benne alszámlákat, és akár a számlák közötti átvezetésben, de akár vásárlás során is, amennyiben másik devizában vezetett alszámláról kell átvezetni, hogy a fizetés teljesüljön, mindig a legkedvezőbb átváltási árfolyamon (sokkal kedvezőbben, mint bármelyik banknál alkalmazott átváltási árfolyam) történik az átvezetés, mellyel rengeteget spórolhatsz meg már akár egy utazás során is.

A regisztrációt követően érdemes valamennyi olyan pénznemben megnyitni az alszámlákat, ahova várhatóan utazol, vagy, ahol, ahonnan utalást vársz, vagy, ahova esetlegesen utalni fogsz. Nekem alapvető beállítás (Európában, Máltán élve), hogy rendelkezem EUR-os számlával, és forintos számlával, így mind az itteni, mind az otthoni ki- és bevételeket akár online, akár, amikor hazautazom, akkor otthon a forintos készpénzfelvételeket a legkedvezőbb módon intézem, rengeteg pénzt megspórolva ezzel (még a használati költségek mellett is). Az EUR-os, és HUF-os számla mellett pedig nyitottam USD-s, és GBP-s számlákat is, mivel az EUR-os számla mellett, ezek esetében kapsz az alszámládhoz külön bankszámlát is az USA-ban, Angliában, vagy most már Magyarországon is. Használhatod akár jövedelemátutalás fogadására is akár otthon, akár külföldön.
Az EUR-os bankszámlát Belgiumban vezetik. Előnyei, a több pénznemben vezetett bankszámlák, kapcsolódó IBAN-nel (ahova utalni lehet), másodpercen belüli készpénzfeltöltés másik bankkártyáról, ingyenes készpénzfelvétel havi 200 EUR-ig bank automatából, a legkedvezőbb árfolyamokon történő utalás külföldről haza, vagy otthonról külföldre, dombornyomott MasterCard bankkártya (a Világban szinte mindenhol elfogadják, online vásárlások, repülőn történő vásárlás, stb.), és még számtalan dolog. A Wise számlát megnyitva tudsz utána bankkártyát igényelni (2.000 Ft-os díja, melyben benne van a szállítási díj is az általad megadott bármilyen címre), és általában 4-5 munkanapon belül meg is kapod, és már használhatod is.

Itt tudsz Wise számlát regisztrálni ingyen: Wise Regisztráció (klikk ide!), és egy ilyen szépzöld bankkártyát igényelni, melyet 4-5 munkanapon belül már meg is küldenek az általad választott címre (akár otthon, akár külföldre):

Revolut:

A másik nagyszerű megoldás a Revolut bankszámla, és a hozzá kapcsolódó bankkártyák. Itt rendelhetsz ingyenesen dombornyomott Mastercard, vagy VISA bankkártyát, de lehet virtuális bankkártyád is, melyeket online vásárlásokhoz használhatsz. Sőt, ajánlom figyelmedbe a Metal Plant is, melynél havi 13.99 EUR díj mellett rengeteg extra szolgáltatást kapsz, mely bőven meghaladja ezt a díjat (ingyenes átváltás pénznemek között, ingyenes készpénzfelvétel automatákból havi 800 EUR-ig bármelyik országban, és mindenféle biztosítási szolgáltatás utazásra, online vásárlásokra). Hasonlóan a Wisehoz ebben az esetben is lehetnek különféle devizanemekben alszámláid, melyek között pillanatok alatt, és könnyedén tudsz átvezetni pénzt, de valamennyi pénznem esetén angol bankszámlaadataid lesznek csak. Bankkártyával persze ez is pillanatok alatt feltölthető, és aztán már szabadon használható az összeg az összes előnnyel, amit a Revolut kínál.
Előnyei: szintén a több pénznemben vezetett számlák, ingyenes készpénzfelvétel 200 EUR (vagy 800 EUR)-ig havonta, költségek megosztása, telefonszám alapján történő áutalás, másodpercen belüli pénzfeltöltés másik bankkártyáról, stb.
Nagyon sok esetben figyelhető meg, hogy kereskedők, akár piacon, pékségben, kisboltban kirakják a Revolut feliratot a telefonszámukkal, és úgyis tudsz náluk innen kezdve a Revolut számládról egy pillanat alatt fizetni, hogy nincs bankkártya leolvasó termináljuk, mindössze az okos telefonod kell hozzá, és egy pillanat alatt meg is kapja az utalt összeget.

Itt tudsz gyorsan Revolut számlát regisztrálni: Revolut Regisztráció (klikk ide!)

Gránit Bank – Platinum bankkártya:

A harmadik, amit nagyon szeretek, és fantasztikus előnyöket kínál, az a Gránit Bank (teljesen online, Internetes Bank) bankszámlája, és a Platinum Bankkártya, mellyel egy éves, kb. 15.000 Ft-os kártyadíj mellett egész évre (utazásonként pedig 90 napra) szóló utas baleset- és poggyászbiztosítás is jár, valamint ingyenesen lehet használni a budapesti, és a bécsi reptereken a VIP várót a kártyatulajdonosa + 1 felnőtt, illetve a velük utazó gyermekekkel együtt, más reptereken pedig nagyon kedvezményes áron. Kifejezetten hasznos útitárs, és egy rendkívül kedvező biztonságot nyújtó védelem!

Itt tudod megnyitni a Gránit Bankos számlád, és megigényelni hozzá a Platinum Bankkártyádat: Gránit Platinum Regisztráció (klikk ide!)

Javaslom, hogy ezt a három bankkártyát minél előbb szerezd be, ha külföldön élsz, tanulsz, dolgozol, vagy sokat utazol, utazgatsz, vagy éppen csak most kezded. Mindegyiket meg tudod igényelni az Interneten, a fenti linkekeken, és máris élvezheted az előnyöket külföldi tartózkodásod, vagy utazásod alkalmával.

George / Gyuri
Domjan