• Ügyfélazonosítás: Az ügyfélazonosítás a pénzintézetek és más szervezetek által végzett folyamat, amely során az azonosítják és ellenőrzik a vállalkozásaikhoz, szolgáltatásaikhoz vagy termékeikhez regisztrált ügyfelek személyazonosságát. Célja a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni védelem, valamint a jogi kötelezettségek teljesítése.
  • Ügyfélprofilozás: Az ügyfélprofilozás a pénzintézetek által alkalmazott gyakorlat, amely során részletes adatokat gyűjtenek az ügyfelekről, beleértve a pénzügyi szokásaikat, tranzakcióikat és kockázati szintjüket. Ez segíti a pénzintézeteket a kockázatkezelésben és az ügyfelekkel kapcsolatos döntéseikben.
  • Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás ellenes ellenőrzések: Ezek a szigorú ellenőrzések és eljárások a pénzintézetek részéről a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megakadályozására és felderítésére irányulnak. Ide tartozik az ügyfélazonosítás, a tranzakciók monitorozása, valamint a gyanús tevékenységek jelentése a hatóságok felé.
  • Ki- és befizetések: Ez az ügyfelek pénzügyi tranzakcióinak a folyamata, ahol az ügyfél pénzt helyez el vagy vesz ki a bankszámlájáról. Az ellenőrzések biztosítják, hogy ezek a tranzakciók a jogszabályoknak megfelelőek legyenek, és ne szolgáljanak pénzmosás vagy más illegális tevékenységek céljait.
  • Chargebackek kezelése: A chargebackek olyan tranzakciók visszafordításait jelentik, amelyeket az ügyfél vitat meg, például kártyával történő vásárlások esetén. A pénzintézeteknek felül kell vizsgálniuk ezeket a vitatott tranzakciókat, hogy meghatározzák, jogosak-e, és megfelelően kell kezelni őket az ügyfelek érdekeinek védelme érdekében.